Echipament

Hakama, un pantalon larg, care este specific samurailor. Keikogi este ?inuta (haina) pentru antrenament. Juban este o îmbr?c?minte (camasa) alba, interioar?. ?i obi, care este un brâu lung (aprox 3,5 m). Obi are rolul de a asigura o pozi?ie corect? a katanei la ?old.

Iaito este sabia de antrenament. Este o copie a une katane. Materialul lamei fiind din o?el sau dintr-un aliaj ?i nefiind ascu?it?.

Istoric şi şcoli importante

Într-o traducere directă, Iai-do este “calea prezenței mentale și a acțiunii imediate” În vechime, făcea parte din tehnicile de kenjutsu. Cu timpul a devenit o artă marțială distinctă. Se spune că dacă IAI este bun, nu este nevoie de JUTSU. Prin asta se intelege că dacă prima tehnică de Iaido este corectă, adversarul a pierdut, deci nu este nevoie de luptă.

Maestri de iaido spun că atunci cand execuți un kata, nu trebuie să tai un adversar. Ci pe tine și să-ți vezi interiorul. Să te analizezi. Practicarea unui kata de iaido presupune executarea de tehnici fără partener. Se urmărește corectitudinea tehnicii, forma și poziția corpului, expresivitatea mișcării, zanshin – atenția.

Elementele tehnice importante sunt: Nuki tsuke – scoaterea katanei din teacă. concomitent cu prima tăietură, Kiri Tsuke – a doua tăietură, Chiburi – scoturarea katanei de sânge, Noto – intoducerea în teacă. Toate kata-urile conțin aceste patru tehnici. Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū include iaijutsu în practica curentă în sec. al XV-lea Pe la sfârșitul sec. al XVI, Hayashizaki Jinsuke (Minamoto no) Shigenobu (1546–1621) este considerat a fi primul care s-a dedicat școlii de Iaido. Două mari școli de astăzi rezultă din studiile sale. Există numeroase școli de iaido vechi. Acestea se numesc koryu. S-a creat o școală, Seitei, derivată din școlile vechi, care inițiază începătorul de iaido. În aces moment în Seitei sunt 12 kata.

Participări

participari iaido

Sensei


1. Ono Takashi-sensei
Nume : Ono
Prenume : Takashi
Originar :
Grad : 7 dan Kendo
Prezent: 05.1997-12.1999 / Bucuresti
Membru: JICA
Ono Takashi - Sensei !

2. Yoshino Tamaki-sensei
Nume : Yoshino
Prenume : Tamaki
Originar : ONDA, YAMAGUCHI
Grad : 4 dan Kendo
Prezent: 05.2002-04.2004 / Timisoara
Membru: JICA
Yoshino Tamaki - Sensei !

3. Yoshino Kimio-sensei
Nume : Yoshino
Prenume : Kimio
Originar : ONDA, YAMAGUCHI
Grad : 6 dan Kendo
Prezent: 24-27 aprilie 2005 / Timisoara
Yoshino Kimio - Sensei !

4. Shiseki Sakyo-sensei
Nume : Shiseki
Prenume : Sakyo
Originar : KATSUURA
Grad : 5 dan Kendo
Prezent: 04.2000-07.2003 / Timisoara
Membru: JICA
Sakyo Shiseki - Sensei !

5. Ishikubo Shinichi-sensei
Nume : Ishikubo
Prenume : Shinichi
Originar : KAGOSHIMA
Grad : 5 dan Kendo
Prezent: 08.2003-07.2006 / Bucuresti
Membru: JICA
Takita Atsushi - Sensei !

6. Takita Atsushi-sensei
Nume : Takita
Prenume : Atsushi
Originar : KAMAKURA
Grad : 5 dan Kendo
Prezent: 04.2006-03.2008 / Bucuresti
Membru: JICA
Ishikubo Shinichi - Sensei !