Într-o traducere directă, Iai-do este “calea prezenței mentale și a acțiunii imediate” În vechime, făcea parte din tehnicile de kenjutsu. Cu timpul a devenit o artă marțială distinctă. Se spune că dacă IAI este bun, nu este nevoie de JUTSU. Prin asta se intelege că dacă prima tehnică de Iaido este corectă, adversarul a pierdut, deci nu este nevoie de luptă.

Maestri de iaido spun că atunci cand execuți un kata, nu trebuie să tai un adversar. Ci pe tine și să-ți vezi interiorul. Să te analizezi. Practicarea unui kata de iaido presupune executarea de tehnici fără partener. Se urmărește corectitudinea tehnicii, forma și poziția corpului, expresivitatea mișcării, zanshin – atenția.

Elementele tehnice importante sunt: Nuki tsuke – scoaterea katanei din teacă. concomitent cu prima tăietură, Kiri Tsuke – a doua tăietură, Chiburi – scoturarea katanei de sânge, Noto – intoducerea în teacă. Toate kata-urile conțin aceste patru tehnici. Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū include iaijutsu în practica curentă în sec. al XV-lea Pe la sfârșitul sec. al XVI, Hayashizaki Jinsuke (Minamoto no) Shigenobu (1546–1621) este considerat a fi primul care s-a dedicat școlii de Iaido. Două mari școli de astăzi rezultă din studiile sale. Există numeroase școli de iaido vechi. Acestea se numesc koryu. S-a creat o școală, Seitei, derivată din școlile vechi, care inițiază începătorul de iaido. În aces moment în Seitei sunt 12 kata.