Kendō (剣道?), calea sabiei, este arta marțiala japoneză a scrimei. Kendo s-a dezvoltat din tehnicile tradiționale japoneze de luptă cu sabia, cunoscute sub denumirea de kenjutsu. Kendo este o activitate solicitantă fizic și mental, care combină valorile solide ale artelor marțiale cu elemente fizice specifice sportului.
Practicanţii de kendō sunt numiţi kendōka (cel care practică kendō) sau kenshi (spadasin). Kendō poate fi privit ca stilul japonez de scrimă, însă el diferă foarte mult de scrima europeană prin mişcările si tehnicile folosite. Acest lucru se datorează faptului că sabia folosită este diferită, la fel cum diferă şi modul în care aceasta este folosită.

Antrenamentul de kendō este foarte „gălăgios” prin comparaţie cu alte arte marţiale sau sporturi pentru că un kendōka foloseşte un strigăt, kiai, pentru a-şi exprima spiritul, iar de fiecare dată când se execută un atac sau o lovitură piciorul din faţă vine in contact cu solul printr-o mişcare similară cu ştampilarea. Numărul practicanţilor de kendō este estimat astăzi la opt milioane de oameni, dintre care aproximativ şapte milioane de practicanţi în Japonia. Kendō este una din căile ce compun budō şi înglobează esenţa artelor marţiale japoneze. Kendō este calea de a disciplina caracterul uman prin aplicarea principiilor katana.